Seminar
wo 23 januari | 17:30 - 18:15
Theater 09: Onderwijsacademie Opleiding, Advies en Beleid

De leerling zelf het stuur in handen? #hoedan

Beginnende leerlingen van nu gaan rond het jaar 2075 met pensioen. Het is al lastig om aan te geven hoe de wereld er over vijf jaar uit zal zien, laat staan dat we ons een beeld kunnen vormen van de wereld over zoveel jaar. Toch zijn wij verantwoordelijk voor het opleiden van onze kinderen en moeten we ze voorbereiden op een leven in die wereld die we nu nog niet kennen.

Om in een zo snel veranderende wereld te kunnen inspelen is het aanleren van (denk)vaardigheden en zelf het stuur in handen nemen in toenemende mate van belang. Dit is niet alleen belangrijk voor (hoog)begaafde leerlingen, waar de samenleving hoge verwachtingen van heeft, maar voor alle leerlingen.

In deze workshop gaan we aan de slag met doelen en denkvaardigheden die nu en in de toekomst belangrijk zijn. Welke doelen zijn dat? Om welke denkvaardigheden gaat het? Met welke leeractiviteiten kun je de verschillende denkvaardigheden verder ontwikkelen? En hoe zorgen we dat de leerlingen zelf aan het stuur komen te staan? We gaan in op deze vragen en komen met praktische handvatten die je in de praktijk direct kunt inzetten.
Opleiding, Advies & Beleid
Spreker
Nora Steenbergen
Nora Steenbergen en Minka Dumont
Nora Steenbergen-Penterman is projectleider van het Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling (SLO). Daarnaast is zij ECHA-specialist in Gifted Education, onderwijskundige, lerares basisonderwijs en leerplanontwikkelaar.

Minka Dumont geeft ruim tien jaar les in plusklassen en is bekend om haar lesmaterialen. Daarnaast geeft ze cursussen en workshops door het hele land en is ze betrokken bij de opzet van een voorziening voor twice exceptionals in de basisschoolleeftijd in Amstelveen.
Exposant
SLO, Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling
Mediapartners