Seminar
di 22 januari | 12:30 - 13:15
Theater 01: Exposanten Leermiddelen & Toetsen

Slagvaardiger werken met snelle kleuters

Deze sessie behandelt het herkennen en begeleiden van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.

Je ziet iets aan die ene leerling. Soms wat stil, of juist heel druk, dan ineens een antwoord dat je niet verwacht van een kleuter.... Heeft deze leerling een voorsprong? Een als dat zo is, hoe ga ik aansluiten?
In de workshop gaan we op weg met de beginselen van een voorsprong, maar ook met wat je daarna met je snelle leerling kunt gaan doen.
Didactiek
Spreker
Lilian van der Poel, hoogbegaafdheidsspecialist Het Jonge Kind
Marian Habermehl & Lilian van der Poel
Lilian van der Poel heeft in 2011 de opleiding Begaafdheidsspecialist afgerond en werkt sindsdien als specialist hoogbegaafdheid bij jonge kinderen.

Samen met Marian Habermehl schreef ze de map Slagvaardig met snelle kleuters, een werk dat in iedere kleutergroep zou moeten liggen.

In haar eigen praktijk XL-leren begeleidt ze kinderen met een voorsprong (individueel) van 4-18 en heeft ze 6 plusklassen. Daarnaast heeft ze de ukIQ-groep opgericht waarin ze inmiddels ruim 3 jaar peuters begeleidt.

Marian Habermehl kwam tijdens haar 14-jarige loopbaan in de jeugdhulpverlening regelmatig in aanraking met jonge kinderen die zich anders ontwikkelden. Het ging hier niet alleen om kinderen met een achterstand in hun ontwikkeling, maar vaak ook kinderen die haar verbaasde op het gebied van woordenschat en het grote inzicht in van oorzaak en gevolg. Haar eigen kinderen liepen al jong vast in de kinderopvang en de onderbouw van het basisonderwijs.

Vandaar de samenwerking met Lilian van der Poel.
Dit vooral om de professional (leerkracht of pedagogisch medewerker) met een open blik naar deze kinderen te laten kijken en ze de ruimte te geven hun eigen ontwikkeling te volgen. Marian heeft de kennis uit haar researchmaster onderwijswetenschappen gebruikt om het instrument theoretisch te onderbouwen.
Mediapartners