Nieuws
14 april 2020

Teller ingezamelde laptops onderwijs staat op 1400

In het kader van het initiatief #allemaaldigitaal, dat begin deze maand startte, zijn inmiddels 1400 laptops ingezameld. Dat laat branchevereniging NLdigital weten. Duizend daarvan komen uit een donatie van verzekeringsconcern Achmea, in samenwerking met KPN en SiSo IT Services.

Binnen het initiatief #allemaaldigitaal werken het onderwijs, de ict-sector, de overheid en maatschappelijke organisaties samen om laptops in te zamelen voor Nederlanders die digitaal niet mee kunnen doen (www.allemaal-digitaal.nl). De kosten voor de programmatuur worden vergoed door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Volgens woordvoerder Tim Toornvliet van NLdigital levert het initiatief nog geen massale inzameling op: de vraag is nog steeds stukken hoger dan het aanbod. De teller staat nu, na een week, op 1400 apparaten. Nederland is een opgeruimd land, stelt hij vast. Er bestaan al allerlei regelingen voor het verwerken van afgeschreven apparatuur via refurbishing- en recycling-bedrijven. Bedrijven en overheden hebben daardoor tegenwoordig nog weinig oude apparaten in een opslag staan.

De initiatiefnemers puzzelen nog op een oproep onder consumenten. Probleem daarbij is de logistiek: het wordt een opgave om bij elk individu langs te gaan om daar een of meerdere apparaten op te halen. En te vragen of mensen hun oude laptop in te leveren strookt weer niet met de oproep in deze coronacrisis om vooral thuis te blijven.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners