Nieuws
28 februari 2020

JADS en Naturalis monitoren biodiversiteit met ai

Naturalis Biodiversity Center en Jheronimus Academy of Data Science (JADS) gaan data science en artificial intelligence inzetten bij gezamenlijk onderzoek met als doel de wereldwijde biodiversiteit te behouden. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar.

Het monitoren van de biodiversiteit zien beide organisaties als dé oplossing om het uitsterven van planten en dieren tegen te gaan. Moderne technieken voor biomonitoring gebruiken beeldherkenning en dna om de natuur in kaart te brengen. Dat levert enorme hoeveelheden gegevens op over de stand van de biodiversiteit. Die gegevens zijn aan te wenden om natuurbeheer vorm te geven. De moderne technieken van JADS, in combinatie met de expertise van Naturalis, bieden volgens de initiatiefnemers ‘een veelbelovend perspectief op de problematiek’.

Kunstmatige intelligentie helpt waarnemingen te herkennen en te valideren, data science wordt ingezet om patronen te zien in natuurwaarnemingen. De samenwerking met JADS biedt Naturalis naar eigen zeggen de mogelijkheid om sneller te innoveren, onder meer in onderwijs en professionele ontwikkeling.

Maaike Romijn, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, geeft aan dat door de samenwerking de biodiversiteit sneller in kaart is te brengen en beter is te monitoren.  

Louis Vertegaal, directeur van JADS, is op zijn beurt te spreken over de toegang tot interessante datasets en een schat aan domeinkennis over biodiversiteit. Dit levert zijn studenten volgens hem boeiende stageopdrachten, afstudeeronderzoeken en PhD-trajecten op.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners