Stichting Kubusschool
Stand: 01.A126
Het vak Onderzoek & Ontwerp (O&O) dat in het voortgezet onderwijs op een Technasium wordt gegeven is vertaald naar het basisonderwijs, de Kubusschool. De basisvoorwaarde voor O&O-leren op een Kubusschool is een opdracht van een externe opdrachtgever uit de omgeving van de school. Een reële authentieke opdracht waarvoor nog geen oplossing is bedacht. De opdrachtgever geeft op school een toelichting en de leerlingen brengen een bezoek aan de opdrachtgever om het probleem in praktijk te bekijken. 

Na een brainstorm-sessie over mogelijke ideeën stellen de leerlingen vragen op. Experts worden op school uitgenodigd om deze vragen te beantwoorden. Vervolgens gaan de leerlingen aan het uitproberen, maken en verbeteren van hun oplossing. De leerlingen kunnen daarbij al hun creatieve en out-of-the-box-denken benutten waarbij zijzelf uitleggen hoe ze aan hun oplossing komen. De essentie van onderzoekend en ontwerpend leren is dat de leerling eigenaar van de oplossing is. 

Kubusonderwijs is projectonderwijs waarbij de leerlingen met een oplossing komen. Dit is vaak net andersom dan bij klassikaal onderwijs met behulp van het directe instructie model. Het team van een Kubusschool wordt dan ook geschoold in deze didactiek: de leerling komt met een oplossing en de leerkracht helpt de leerling verder door middel van vragenstellen. 

Verder heeft iedere Kubusschool een Kubuscoördinator die de post-hbo opleiding daartoe gevolgd heeft. De Kubuscoördinator zorgt voor een goede organisatie van de Kubusprojecten op school.

Contact

van Sminiaweg 124
9064KH
Aldtsjerk Nederland
058 256 38 30

Whitepapers

Links

Mediapartners